.:: Herk-de-Stad tegen hagelkanonnen ::. Rotating Header Image

Opnieuw heibel over hagelkanon

Meerderheid: spa.-onafhankelijke(9), Open Vld(4)
Oppositie: CD&V/Nieuw (7), Vl. Belang (1)
Fruittelers met hagelkanonnen moeten jaarlijks in een logboek verslag uitbrengen aan het stadsbestuur. Dat stelt een aanvulling op het reglement dat vorige maand was goedgekeurd. De aanvulling werd goedgekeurd zonder meerderheidspartij Open Vld die – precies om dit punt – was opgestapt.
Vorige maand besliste de gemeenteraad, ook al na onenigheid, dat hagelkanonnen tot op 400 meter van huizen in de buurt mogen staan of tot op 250 meter, als het geluidsniveau in die huizen niet meer dan 70 dB bedraagt. In de aanvulling op het reglement stelde oppositiepartij Nieuw voor dat fruittelers jaarlijks nauwkeurig het gebruik van hun hagelkanonnen aan het schepencollege rapporteren (aantal keer gebruikt, aantal uren operationeel, klimaatgegevens).Ook moeten landbouwers en gemeente inwoners informeren.
“Dit is louter politieke stemmingmakerij”, zei fractieleider Johan Bogaert (Open Vld). “De rapportering was vorige maand al vastgelegd en de bevolking informeren is sowieso een taak van het stadsbestuur.” Laurens Appeltans (Nieuw) zag het anders: “Hoe kan je nu tegen het informeren van de bevolking zijn? We hadden trouwens vóór de vorige gemeenteraad al met alle betrokkenen een compromis bereikt.” “Leugens”, zei schepen Mark Vanleeuw (Open Vld). “Het reglement is ook helemaal niet werkbaar”, voegde schepen van Leefmilieu Gert Vandersmissen (Open Vld) er nog aan toe. In afwezigheid van de Open Vld-fractie keurde de raad de aanvullingen goed.

bron : http://www.hbvl.be/limburg/herk-de-stad/opnieuw-heibel-over-hagelkanon.aspx

Hierop reageren click dan hier?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook