.:: Herk-de-Stad tegen hagelkanonnen ::. Rotating Header Image

Petitie: tegen hagelkanonnen Herk-de-Stad

Herk-de-Stad is tot op heden een rustige landelijke omgeving waar het goed is om wonen.

Hier is verandering in gekomen omdat het stadsbestuur de aanvraag goedgekeurd heeft voor het plaatsen van 7 hagelkanonnen.

Een hagelkanon zou hagelbuien voorkomen door extreme geluidsexplosies. (Opgelet: hiermee zijn wetenschappelijke studies het absoluut niet eens. Bovendien bestaat er een waardig alternatief zonder geluidsoverlast nl. hagelnetten)

Deze hagelkanonnen (aangeduid met cirkels op de kaart) komen in werking 20 minuten voor een dreigend onweer. Een sirene waarschuwt de mensen bij het begin. De kanonnen stoppen pas als het onweer voorbij is. Elk hagelkanon produceert in deze periode (dag of nacht) elke 5 seconden een geluidsexplosie van minstens 130 decibels bij de bron. Dit is vergelijkbaar met het lawaai van een groot opstijgend passagiersvliegtuig!!

In aangrenzende gemeenten (Nieuwerkerken, Sint-Truiden bijvoorbeeld) werden deze kanonnen toegestaan onder de uitdrukkelijke voorwaarde van een afstand van 500 m van de woonhuizen. Hier in Herk is het voorstel op 250 meter van de woningen!!

We spreken dan nog niet van de pijngrens van geluidsoverlast die overschreden is bij mensen, laat staan bij dieren die in een weide staan, duiven, honden, katten, …

De reeds bestaande lawaaihinder die aanwezig is door huidige geluidsbronnen in de omgeving zal dus door de hagelkanonnen versterkt worden waardoor mensen en ook dieren in stress raken, angstig worden en ’s nachts niet meer kunnen slapen.

Door het toedoen van slechts enkele fruittelers zal het lijken dat enkele duizenden inwoners van Schakkebroek, Donk en Herk in die periodes naast een luchthaven wonen.

7 kanonnen (met bovendien kans op latere uitbreiding) die de dorpskernen van Herk, Schakkebroek en Donk quasi omsingelen, die ieder om de 5 seconden een schot van minstens 130 dB aan de bron lossen, dus tesamen méér dan 1 schot per seconde!!

 

6 Comments

 1. Bert says:

  Die mottige boeren menen dat ze zelfs bij regen die kanonnen mogen gebruiken. Dan is het gelijk in mei al weken snikdroog geweest en zijn we blij dat we eindelijk nog eens een bui hebben, dan komen die ezels weer af met dat groot lawaai, de dikke geldwolven!

 2. Tim says:

  Goed wetende dat er nergens een bewijs is dat het echt werkt.. Telkens als ze aanstaan is’t alsof de oorlog terug uitgebroken is!!! Volgende keer is met ne groep de boel gaan saboteren?

 3. gerard says:

  wij zitten met het zelfde probleem in alken 200m vanons huis dat al barsten en scheuren vertoont weet u raad

 4. Jan Ysenbrandt says:

  Vandaag 28 July reeds 2 x een half uur kanonnen zonder een spat regen en het is nog maar 20.30 h . Wie vraagt het logboek aan de burgemeester ? Dit moeten ze hebben sinds recent . Is dat niet openbaar ? In Rummen kan ik dat niet doen . Benny M. luistert enkel naar de boeren .
  In Herk beweert schepen G. E. dat het KMI moet verkeerd zijn over de kanonnen want een boer zou zich nooit voor 40.000 € laten bedriegen !! Einde discussie , arm Herk .

  1. Frank Eersels says:

   Ooit eens geïnformeerd en ook aan de politie doorgespeeld die weer van niets wisten:

   Beste,

   Gisteren nam ik contact op met de politie om een klacht in te dienen voor lawaaihinder door de hagelkanonnen die in onze nabije buurt zijn geplaatst.

   Ik kreeg het antwoord dat de politie hier niets aan kon doen en de hagelkanonnen werden ingeschakeld door het KMI.

   Ondertussen heb ik contact opgenomen met het KMI en ze wisten mijn vermoeden te bevestigen dat het KMI NIET verantwoordelijk is voor het inschakelen/activeren van de hagelkanonnen. Meer uitleg vindt u onderaan dit bericht.

   Dat de politie niet kan ingrijpen kan ik moeilijk begrijpen. Maar wat ik helemaal niet kan begrijpen is dat er steeds weer de verkeerde informatie wordt verstrekt aan burgers door de politie of de betrokken gemeenten zoals Geetbets of Herk-de-Stad.
   Uiteraard hou ik ook rekening met de mogelijkheid dat er misleidende informatie werd doorgespeeld aan de betrokken diensten.

   Ik vind het schrijnend dat een volledige volksbuurt wordt geterroriseerd door hagelkanonnen waarvan bewezen is dat ze niet werken (die informatie wil ik u best verschaffen indien u wenst). Dat fruittelers ze activeren tussen 7u en 22u ok, maar dit kan echt niet na 22u wanneer een mens zijn rust nodig heeft. Bovendien staan de hagelkanonnen niet legaal, is er geen geluidsisolatie voorzien en staan ze binnen een straal van 500 meter in bewoond gebied. Vindt u het normaal dat ik mijn alarm moet uitschakelen zodra een te dicht geplaatst hagelkanon wordt geactiveerd? Gewoon al door de schokgolven die worden veroorzaakt ben ik genoodzaakt het alarm uit te schakelen, trillen ramen en deuren enz.

   Omwille van privacy redenen heb ik de bron van KMI vervangen door sterretjes in onderstaand bericht.

   Met vriendelijke groet,

   Frank Eersels
   0476 89 30 31

   —– Doorgestuurde e-mail —–
   Van: **********************************************
   Aan: “frank eersels”
   Verzonden: Vrijdag 24 september 2010 11:53:00 GMT +01:00 Amsterdam / Berlijn / Bern / Rome / Stockholm / Wenen
   Onderwerp: Re: Submission of form Contactformulier

   Geachte heer Eersels,

   Wij hebben uw vraag goed ontvangen bij het KMI.

   Het KMI is helemaal niet verantwoordelijk voor het activeren van hagelkanonnen.

   Het is wel zo dat het KMI, tussen haar vele producten, onder andere een abonnement aanbiedt op bliksemwaarschuwingen per sms. Deze waarschuwingen zijn bedoeld om mensen tijdig te waarschuwen dat er onweer op komst is, zodat ze bijvoorbeeld bij evenementen of sportactiviteiten tijdig veiligheidsmaatregelen kunnen treffen.
   Meer hierover kan u hier lezen:
   http://www.meteo.be/meteo/view/nl/633938-Bliksemwaarschuwingen+per+sms.html

   Onweer gaat soms gepaard met hagel en het kan dus best zijn dat mensen onze onweerswaarschuwingen gebruiken om hagelkanonnen te activeren.
   Het KMI weet echter niet wie dit product eventueel gebruikt voor het activeren van hagelkanonnen.
   Dit product wordt door diverse mensen en organisaties gebruikt en waarschijnlijk ook voor allerlei uiteenlopende redenen.
   Bovendien is het KMI ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen van het gebruik van dit product:
   http://www.meteo.be/meteo/view/nl/634650-Bliksemwaarschuwing+per+SMS.html

   Daarom kunnen wij uw vraag ook niet echt beantwoorden.
   Ik kan wel bevestigen dat er gisterenavond onweer waargenomen werd.

   Met vriendelijke groet,
   ********************* ********************** KMI Ringlaan 3 1180 Brussel Tel: 00 32 (0)2 373.05.25 Fax: 00 32 (0)2 373.03.97 ******************* http://www.meteo.be

   On 24/09/2010 10:45, frank.eersels@telenet.be wrote:
   tracking id: 4624113
   Contactformulier

   Komt uw vraag niet voor in onze lijst van meest gestelde vragen (FAQ) ?
   Heeft u een schadegeval, gebruik onze product-wizard.
   Heeft u een vraag over het weer in het verleden, ga dan naar onze aanvraagpagina klimatologische inlichtingen.

   Uw voor- en achternaam* : Frank Eersels
   Straat nr : Smolderstraat 45
   Postcode plaats : 3454 Rummen
   Btw-nummer :
   Uw e-mailadres* : frank.eersels@telenet.be
   Uw vraag* : Beste,

   Gisteren omstreeks 23u – 23u15 werden in onze regio hagelkanonnen geactiveerd omwille van een naderend onweer. Omdat de hagelkanonnen vrij dicht in onze buurt staan en het na 22 uur was. Heb ik de politie gecontacteerd voor geluidsoverlast.
   De politie verklaarde niets te kunnen doen omdat de kanonnen geactiveerd worden door het KMI.
   Nu, ik betwijfel deze redenering omdat er binnen een straal van 2 kilometer x-aantal hagelkanonnen staan en er gisteren slechts twee hagelkanonnen actief waren.
   Kan u dit mij bevestigen? Dat hagelkanonnen niet door het KMI worden aangestuurd maar via andere kanalen (boeren zelf?)?

   Alvast bedankt!

   Met vriendelijke groet,
   Frank Eersels

 5. Janssens Modest says:

  Ik ben absoluut tegen hagelkanonnen omdat ze geen enkel effect hebben tegen hagelvorming.
  Hoe is het mogelijk dat het merendeel van de bevolking ‘ gelooft ‘ in het resultaat ervan!
  Als ook de ‘weermannen en weervrouwen’ met absolute zekerheid zeggen dat hagelkanonnen geen nut hebben……omdat het geen mening is, maar wetenschap.

  informeer zelf eens bij onze Limburgse weerdienst. Ik laat u hun antwoord weten.
  Waarom niet als vereniging naar de Raad van State?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook